A Sváb Sarok négy hangulatos pincefaluja idén csatlakozik a Nyitott Porta Napok programhoz. A látogatók nemcsak borokat, házi finomságokat kóstolhatnak, hanem testközelből élhetik át a szüret, a feldolgozás és a sváb hagyományok világát. Szőts Mónikával, a régió szervezőjével beszélgettünk arról, miért érdemes útra kelni a szeptember 20–21-i hétvégén.
Hogyan került kapcsolatba a Nyitott Porta Napok kezdeményezéssel?
Régóta foglalkozom helyi termékekkel, immár negyedik éve szervezem a bajai termelői vásárokat. Sok gazda hasonló nehézségekkel küzd: egyszerre kell termelni, feldolgozni, piacra járni és a marketinggel kapcsolatos feladatokat elvégezni. Mi magunk is őstermelői családi gazdaságban dolgozunk, így pontosan tudom, mennyire nagy kihívás ez. Amikor láttuk külföldön, milyen jól működnek a nyitott gazdaságok, úgy döntöttünk: ideje itthon is belevágni a pilot projektbe.
A szervező Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vajon miért tartotta erre alkalmasnak a Sváb Sarok régiót?
Baja kereskedővárosi múltja és a környező pincefalvak hagyományai ideális alapot adnak. A Hajós–Bajai Borvidék, a „Kincses Bácska”, fantasztikus adottságokkal bír: kiváló földek, gabona, remek szőlő és borászatok, vendéglátás. Ugyanakkor ez a vidék kissé elfeledett, kevesen ismerik. A Nyitott Porta Napok eseménysorozat nagyszerű lehetőség arra, hogy megmutassuk a nagyközönségnek, milyen értékek rejlenek itt a mi pincefalvaink, Császártöltés, Hajós, Nemesnádudvar és Érsekhalma környékén.
Milyen élmények várják a látogatókat a portákon?
Lesznek dűlőséták, borvacsorák, kézműves kóstolók, gasztronómiai bemutatók, tájjellegű ételkóstolók. A gyerekek mustot, gyümölcslevet ihatnak, kipróbálhatják a szőlőpréselést, mézpörgetést, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, állatsimogatókon – például csacsifogat – szerezhetnek különleges élményeket, a fotófalnál vidám képeket készíthetnek. Sőt, a bátrabbak mezítláb taposhatják a szőlőt, ami felejthetetlen élmény. A természettől távol élő családok testközelből láthatják, hogyan teremnek és hogyan készülnek az egészséges, kézműves ételek.
A gasztronómiai élmények között a sváb hagyományok is hangsúlyosak lesznek?
Természetesen. A sváb ételek mellett vadételeket is kínálunk, hiszen ennek nagy múltja van a környéken. Emellett hagyományos viseletek, régi használati tárgyak, német nemzetiségi gyűjtemények is bemutatkoznak. Külön érdekesség, hogy mifelénk településenként is más és más a sváb nyelv, a sváb viselet, és még a zenei hagyomány sem egységes – aki több falut is felkeres, egészen változatos élményekkel térhet haza.
A helyi közösség mennyire épít a nemzetiségi identitására?
Manapság egyre büszkébben vállalják a helyiek a sváb gyökereiket. A gazdák gyakran sváb neveket adnak boraiknak, termékeiknek. A közös megjelenés is fontos: népviselet vagy egységes kötény jelzi majd, hogy a vendég jó helyen jár. Így nemcsak finom ízeket, hanem autentikus sváb élményt is kap a látogató.
Terveznek-e hosszabb távon a nyitott porta programmal?
Abszolút. Már most sokan fejlesztik gazdaságukat, hogy vendégfogadásra is alkalmasak legyenek. A cél egy egységes brand megteremtése, amely minőségben és összefogásban is erősíti a régiót. Hiszem, hogy a Nyitott Porta Napok lehetősége új lábat adhat a gazdáknak – nemcsak alkalmi bevételi forrást, hanem biztosabb megélhetést, kreatív problémamegoldásokat is.
Tudna példát mondani arra, hogy a személyes ismeretségi köréből hogyan változtatott meg egy gazdát a kezdeményezés?
Egy gyógynövénytermesztő hölgy például eddig csak teát készített. Külföldi példák hatására azonban elkezdett gyógynövényes cukorkát is fejleszteni, és most már a portáját is megnyitja. Egy másik gazda jégverés miatt nem tudta eladni a hibás gyümölcsöt, ezért aszalványokat, gyümölcstekercseket kezdett készíteni. Óriási siker lett belőle, amit most a látogatók is megkóstolhatnak!
Várható, hogy a jövőben többször is megnyílnak a porták?
Kezdetben évente egyszer tervezzük, de ha sikeres lesz, akár évszakonként is visszatérhet. Mi mind önkéntesen dolgozunk ezen, szívügyünk, hogy megmutassuk a régió értékeit. Látjuk, hogy a Nyitott Porta Napok nemcsak a turizmust érinti kedvezően, hanem a helyi közösségeket is megerősíti.
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.