2023. november 28-án ünnepélyes keretek között adták át a negyedik alkalommal meghirdetett, A gyepek titkai című fotópályázat legjobbjainak járó elismeréseket, valamint megnyílt a legjobb 30 képből álló kiállítás a Herman Ottó Konferencia Központban.

A gyepek titkai fotópályázatot a gyepes élőhelyek megőrzésével, természetvédelmi helyzetük javításával foglalkozó Grassland-HU LIFE integrált projekt keretében indította útjára a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei még 2020-ban.

Az amatőr és profi fotósok számára egyaránt nyitott megmérettetésen az első évben a gyepes élőhelyek növényfajai kerültek fókuszba, míg másodszorra a gerinctelen állatfajok, tavaly pedig a gerincesek. Az idei évben a pályázók feladata a legelő őshonos háziállatfajtáink, a marha-, juh és lófélék valamint az őket kísérő kutyafajták ábrázolása volt természetes közegükben, a magyar tájban.

Köszöntőjében Bozzay Péter megköszönte a zsűri munkáját, valamint annak nehéz feladatára tért ki, amelyet kellő szakmaisággal és alázattal végzett. Méltatta a fotósok és természetbarátok munkáját, elismeréssel szólt a pályázatok minőségéről.

A természet és ezen belül is pannon gyepek az örökségünk, a mi hagyományunk, amelyre vigyáznunk kell. Emellett azért is fontosak ezek a területek, mert a magyar élelmiszer alapját ezen a területen élő állatok adják. Akik elkészítették a pályázatra a képeket, mindenképpen nyertesek, hiszen bennük él a természet szeretete, amelyet tovább tudnak vinni életük során – mondta Nobilis Márton megnyitójában.

Az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár felidézte, hogy gyerekkora óta nagyon szereti a természetet, a Regnum Marianum közösségével óvodás, kisiskolás kora óta sokat járta az erdőket. Bebarangolta Magyarország tájait, hegyeit-völgyeit, tavait-folyóit. A fotózás ma már a technikai fejlődéssel könnyebbé vált, egyúttal nehezebbé is abból a szempontból, hogy melyik képet tekintjük értékesnek – tett hozzá a fotópályázat zsűrielnöke.

A megnyitó után Potyó Imre környezetkutató, természetfotós, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa tartott élménybeszámolót fotós kalandjairól.

A gyepek titkai IV. fotópályázatra közel 500 pályázat érkezett.

A zsűri tagjai

Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, zsűrielnök
Molnár Zsolt, botanikus, etnoökológus, az MTA doktora, az Ökológiai Kutatóközpont Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoportjának vezetője
Barta Sándor, kunmadarasi, többgenerációs gulyás
Potyó Imre környezetkutató, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa
Papp László a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség régióvezetője
Putz Csaba a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese

A díjakat a két kategória legjobbjai Nobilis Márton államtitkártól és Bezegh Barbara igazgatótól vehették át.

A 18 év alatti kategória nyertesei

I. helyezés: Gazsi Máté – Aki a virágot szereti c. képe
II. helyezés: Nagy Zsófia – Pásztorélet c. képe
III. helyezés: Kőszegi-Kövér Anna – A nap kapuőrei c. képe

A 18 év feletti kategória nyertesei

I. helyezés: Ambrus Tímea – Forgalom c. képe
II. helyezés: Koncz-Bisztricz Tamás – Kakukk kecske c. képe
III. helyezés: Kövesi Eszter – Sárfürdő c. képe

A közönségdíjas a projekt Facebook oldalán beérkezett több mint 11.500 beérkezett tetszésnyilvánítás alapján 1027 szavazattal Nádasi Martin – A lemenő nap fényében című képe lett.

A legjobb 30 kép, valamint a díjátadó képei ide kattintva érhetőek el.

Gratulálunk minden pályázónak és a nyerteseknek is!

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása