Készülnek a Nyitott Porta Napokra Szatmár-Beregben. A nyár végén induló programsorozat szakmai előkészítő fórumán gyakorlati tanácsokat kaptak a résztvevők a vendégfogadás, a marketingkommunikáció és a helyi gasztronómia szakértőitől 2025. július 16-án, Mátészalkán.
Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra tárja szélesre kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége által szervezett Nyitott Porta Napok programsorozat részeként. A rendezvénysorozat célja, hogy a látogatók első kézből ismerjék meg a vidéki életformát, az állattartás, növénytermesztés és gasztronómia sajátosságait, miközben a porták élményközpontokká válnak.
Az eseménysorozatot megelőző fórumon a helyi termelők, turisztikai szolgáltatók és civil szervezetek együttműködését ösztönözték. A résztvevők gyakorlati tanácsokat kaptak többek közt a vendégfogadásról, az étel- és italkínálat kialakításáról, valamint a hatékony kommunikáció fontosságáról.
Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület munkaszervezője részletesen bemutatta a nyílt napok megszervezésének bevált módszertanát. Kiemelte, milyen fontos a közösségi érdekek összehangolása, az egyedi programok kínálta vonzerő, valamint a rugalmas és vendégbarát programstruktúra kialakítása. Fontosnak tartja a szakember az ingyenes részvétel biztosítását, ezenkívül javasolta, hogy a programban részt vevők helyezzenek hangsúlyt a személyes kommunikációra, és kitért a helyszíni szervezési feladatokra is, mint például a vendégek fogadása vagy a rendezvény dokumentálása.
Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke az étkeztetés és az italfelszolgálás jogi és higiéniai követelményeit ismertette. Részletesen beszélt az őstermelői regisztráció menetéről, a helyben történő ételkészítés lehetőségeiről, a higiéniai előírásokról, valamint az alkoholos italok forgalmazásának külön szabályairól. Kiemelte, hogy a falusi vendégasztalos szolgáltatások szakszerű és törvényes működtetése alapvető feltétele a színvonalas turisztikai élmény biztosításának.
Matoltsy Zsolt, agroturisztikai szakértő méltatta a helyi termelők munkáját, akik autentikus értékeket közvetítenek a látogatók felé. Hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a fenntartható, megosztható vidéki élmények iránt, és kiemelte a Nyitott Porta Napok jelentőségét a hazai vidéki turizmus erősítésében. Külön hangsúlyozta a térségi és szakmai együttműködések nélkülözhetetlen szerepét a rendezvények sikerében.
A fórum további témái között szerepelt a helyi szervezők együttműködésének fejlesztése, a turisztikai szolgáltatók, szállásadók és túravezetők szerepvállalásának ösztönzése, valamint a hatékony kommunikációs csatornák – elsősorban a Facebook – tudatos és stratégiai alkalmazása. A szakmai partnerséget többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, a Kislépték Egyesület és a Pannon Helyi Termék Klaszter biztosítja, valamint helyi együttműködőként a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület.
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.