A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztályával karöltve kreatív alkotópályázatokat hirdet gyermekek és felnőttek számára: rajzokat, karikatúrákat, vers- és dalillusztrációkat várnak a vadmacska, az idei Év Emlőse kapcsán.

A Vadonleső Program már több mint 14 éve, önkéntesek hathatós segítségével gyűjt 18 védett növény- és állatfaj elterjedésével és veszélyeztetettségével kapcsolatos adatokat. A programot működtető szervezetek 2014-ben indították útjára az Év Emlőse kezdeményezést: minden évben egy aktuális védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire irányítják a figyelmet, emellett az alkotni vágyókat is megszólítják különböző pályázatokkal.

Idén a vadmacska áll az érdeklődés középpontjában. A sűrű erdők rejtőzködő ragadozója, habár a közös ősöknek köszönhetően sok tulajdonságában osztozik a házi macskával és megjelenésében is hasonlít rá, bizonyos sajátosságaiban viszont merőben különbözik. A Macskarikatúra pályázatban ezt a kettősséget, a fenséges, ugyanakkor sérülékeny, kedvesnek tűnő, ámde valójában vérmes, rejtőzködő, a házi cirmossal mégis ismerkedő jellemét szeretnénk bemutatni a karikatúra műfaj és a pályázók találékonyságának segítségével.

A Titkos macskarandi pályázatban a vadmacska és a házi macska találkozásának, egymásra találásának megörökítését várjuk. Képzelj el egy ilyen titkos találkát, annak helyszínét, idejét, körülményeit: vajon hol, mikor, hogyan zajlik ez a természetben. A pályázatban arra kérünk, hogy ábrázolj egy ilyen elképzelt találkozást, ahol egy vadmacska és egy házi macska ad egymásnak randevút, majd küldd el az eredményt nekünk.

A faj megihlette a Vadonleső Program által felkért, a természetvédelem nagyköveteiként munkálkodó művészeket is, akik a saját stílusukban dicsőítik a vadmacskát versek és dalok formájában. Ezekről az alkotásokról készült illusztrációkat küldhetnek be általános iskolás gyermekek az Ő tehát a vadmacsek felhívásra.

Mindegyik pályázat esetében a műalkotások digitálisan leképzett formáját várjuk a pályázatokra, tehát szkennelt, fotózott, vagy eleve digitálisan összeállított pályaművel lehet nevezni.

A pályázati határidő mindegyik esetben: 2024. szeptember 18.

A pályázat részletei, illetve a feltöltő felület megtalálható a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján:

Macskarikatúra – alkotópályázat

Titkos macskarandi – rajzpályázat

Ő tehát a vadmacsek – vers- és dalillusztrációs rajzpályázat

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása