A magyarpolányi Falatnyi Pékség nem csupán kézműves műhely: Nardai Anita pékmester, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének Rendfője, a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület elnöke itt őrzi a sváb hagyományokat. A Nyitott Porta Napok záró eseményén október 4-én, a látogatók nemcsak kóstolhatják a pékárukat, hanem együtt is süthetnek a pékségben.
A Dunántúl szívében fekvő Magyarpolány igazi gyöngyszem: a 1300 lelkes sváb településen a hagyományos falukép, a kálvária és a passió mellett a gasztronómia is különleges értéket képvisel. A falu központjában működik a Falatnyi Pékség, amelynek alapítója, Nardai Anita pékmester, cukrász, a Német Nemzetiségi Egyesület elnöke és a település alpolgármestere.
„A receptek, amelyekből dolgozunk, a mai napig élnek a településen” – meséli Anita. – „Idős asszonyok adják át nekünk azokat a fogásokat, amelyeket szüleiktől, nagyszüleiktől örököltek. Mi pedig igyekszünk hűen megőrizni és továbbadni ezeket. Így kerül ma is az asztalra a borleves, a babos káposzta, a becsinált leves vagy éppen a színes kuglóf.”
A sváb gasztronómia különlegessége, hogy mindig a helyben megtermelt alapanyagokra épít, és semmi nem megy kárba. „A fenntarthatóság ma sokaknak új fogalom, de a sváb konyhában ez évszázadok óta természetes. Nem dobunk ki élelmiszert: mindenből készül valami, ami fogyasztható. A kertben termett zöldségek, a burgonya, a gabona vagy az állattartásból származó alapanyagok mind részei a mindennapi étkezésnek.”
Anita családi örökségként viszi tovább a sütés-főzés szeretetét. „A családomban mindig is voltak cukrászok és vendéglátósok, én ebbe születtem bele. A pékség és a cukrászat egyaránt közel áll hozzám, így a Falatnyi Pékségben mindkét terület jelen van. Kézműves termékeket készítünk, kovászos kenyeret, hagyományos süteményeket, és a pékség mellett oktatással is foglalkozom. A környékbeli iskolák pék- és cukrásztanulói nálam töltik szakmai gyakorlatukat, versenyekre készülnek, és én igyekszem motiválni őket, hogy a szakma iránti alázat és az innováció egyszerre jelen legyen a velük töltött időben.”
A Nyitott Porta Napokhoz Anita a „Helyben vagyunk” védjegy és a Kislépték Egyesület révén csatlakozott. „Fontosnak tartom megmutatni, hogy a helyi termelőktől vásárolt alapanyagokból milyen minőségi élelmiszer készül. A nyitott porták alkalmat adnak arra is, hogy a kistermelők kilépjenek a háttérből: nálam ezen a hétvégén mindenki saját portékája mögé állhat, bemutathatja és kóstoltatja termékeit.”
A program rendkívül színesnek ígérkezik a Falatnyi Pékségben. „Egész nap a HÍR védjegyes magyarpolányi húzott kelt rétest készítjük, tíztől délután ötig bárki beállhat hozzánk, és együtt gyúrhatjuk, nyújthatjuk a tésztát. Különlegesség lesz a kovászos kenyér új változata tökmaggal vagy aszalt paradicsommal, és készítünk rongyos kiflit is, amelybe helyi sajt, kolbász és sonka kerül. A gyerekekkel közösen sütünk juhtúrós pogácsát, hogy ők is megtapasztalják, milyen élmény a közös sütés.”
A szervezés során Anita sok szakmai támogatást kapott. „A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Kislépték Egyesület és a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. rengeteg segítséget adott: minden jogi és szervezési feltételt előre tisztáztak, így nekünk csak a programok megvalósítására kell koncentrálnunk. Most már csak abban bízunk, hogy az idő is jó lesz.”
Nardai Anita számára a Nyitott Porta Napok több mint egy gasztronómiai bemutató: közösségépítés, hagyományőrzés és a fiatalok megszólítása egyszerre. „A legfontosabb, hogy az emberek lássák: a helyi termelők és kézművesek értéket teremtenek. Amikor valaki belép a pékségembe, nemcsak kenyeret vagy süteményt kap, hanem egy darabot a magyarpolányi hagyományból is.”
Aki ellátogat a Falatnyi Pékségbe október első szombatján, az nemcsak megkóstolhatja a sváb konyha különlegességeit, hanem részese lehet a közös sütés örömének is – a kenyérillatú műhelyben, ahol a múlt és a jelen kéz a kézben jár.
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.