Élményekkel teli hétvégét kínáltak a Zala-völgyi termelők, 26 porta nyitotta meg kapuit. A helyi gazdálkodók első alkalommal közösen szervezték meg nyílt napjukat. A portanyitogató a gazdálkodók, a látogatók és a gazdaság érdekeit is szolgálja – pünkösdkor jön a folytatás.
A hétvégén 26 zalai gazdaság várta az érdeklődőket a Tavaszi portanyitogató keretében, ahol kézműves- és játékos programok is színesítették a kínálatot. A szervezők célja az volt, hogy a látogatók közösen ünnepelhessék a természetet, a helyi értékeket és az összetartozást.
A Gyógynövények Völgyében például méhviaszból, lenmagból és más természetes alapanyagokból készítettek krémeket, valamint természetes tisztítószerekkel is megismerkedhettek az érdeklődők Bakosné Szalai Zsuzsanna fitoterapeuta segítségével.
A programok közt nemcsak fizetős, hanem díjmentes lehetőségek is szerepeltek, melyeket a zala-völgyi termelők kínáltak. Az olajlepárlóban például levendulából és babérlevélből készült illóolajokat mutattak be. A helyi termékek kóstolója, gyerekprogramok, műhelyfoglalkozások és körbevezetések várták a látogatókat Döbröcétől Nagygörbőn át Zalaszentlászlóig.
Ingyen is szerettünk volna a látogatóknak adni bármit, hogy bekukkantsanak hozzánk, a munkánkról mesél a férjem az üzemünkben, illóolaj lepárlónk van, gyümölcslé feldolgozó gépsorunk van, aszalónk van, kisboltunk van. Ő mesél az életünkről, tevékenységünkről, én pedig gyakorlati kézműves foglalkozást tartottam – mondta Bakosné Szalai Zsuzsanna fitoterapeuta, termékfejlesztő, akinek gazdaságában még a mangalica és duroc sertések is kíváncsian szemlélték az eseményt.
A rendezvény célja az is volt, hogy a gazdálkodók megoszthassák tudásukat a földművelés, a növénytermesztés és az állattartás terén. „Nagyon nyitottak az emberek, folyamatosan érdeklődnek a termékek, a helyi gazdaság iránt, nagyon szeretik a helyi termékeket. Ezeknek a nyílt napoknak létjogosultsága van, kell ezt csinálnunk. Úgy gondolom, az ősz folyamára biztos, hogy tervezünk még ilyeneket, illetve a téli szezonban. Nálam speciel a gazdaságon belül vannak a látvány disznóvágások, bárki, ha követ bennünket a különböző platformokon, tájékozódhat ezekről és szeretettel várunk mindenkit, bármikor” – hangsúlyozta Zsankó Norbert, a Zsankó Kistermelői Gazdaság vezetője.
A portanyitogató rendezvény nemcsak a gazdáknak és a látogatóknak kedvezett, hanem a helyi gazdaság fejlődését is szolgálja. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. már dolgozik az agroturizmus fejlesztési stratégiáján, felismerve a szegmensben rejlő lehetőségeket.
A Nyitott porták napja alkalmas arra, hogy ráirányítsa a figyelmet az agroturizmusra, illetve az ebben rejlő autentikus és élményben gazdag programokra. Hiszen az agroturizmus rengeteg ilyen programot nyújt, nem csak családoknak, pároknak, de céges csoportoknak is. Eszméletlen potenciál van benne ilyen jó programokon és ilyen jó helyszíneken – hangsúlyozta Matoltsy Zsolt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Együttműködő Vidéki Közösségekért Felelős Osztályának vezetője.
A mostani esemény különlegessége volt, hogy először történt meg: a Zala-völgyi gazdálkodók egy időben, közösen nyitották meg portáikat. A következő alkalomra sem kell sokat várni – a pünkösdi hosszú hétvégén, június 7-én immár 27 gazdaság készül vendégek fogadására.
A Keszthelyi Televízió beszámolója ide kattintva érhető el.
Forrás: hirbalaton.hu