A 2016 áprilisában indult három éves TRIS (Transition regions towards Industrial Symbiosis) projekt célja az ipari szimbiózis szemléletének elterjesztése. Az ipari szimbiózis egy kölcsönös előnyökre épülő, vállalati szintű együttműködési forma, amelyben az együttműködő vállalatok megoldást találnak arra, hogyan lehet azokat az anyagokat, amelyek hulladékként jelentkeznek az egyik oldalon, nyersanyagként felhasználni a másik vállalkozás tevékenységében.

A projekt céljai közé tartozik a szemléletformálás, az ipari szimbiózis fogalmának és jelentőségének megismertetése, valamint gazdasági és környezeti előnyeinek bemutatása. A projekt támogatja a minden résztvevő számára előnyös együttműködések, valamint az összefogásokat támogató jogi szabályozás kialakítása is a projekt feladatai közé tartozik.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a projekt ideje alatt összegyűjti az ipari szimbiózis alkalmazásának hazai jó gyakorlatait. A projekt égisze alatt létrehoztak egy tanácsadó testület, amellyel a hazai projektpartnerek (IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.) rendszeresen egyeztetnek és a GINOP Irányító Hatóság részére javaslattételt fogalmaznak meg.

A TRIS projekt átfogó célja olyan helyi együttműködések megvalósítása, amelyek kis- és középvállalatok összefogásával valósul meg, támogatva ezzel a működésüket és a keletkező ipari hulladékok mennyiségének csökkentését.

A projekt hivatalos oldala ide kattintva érhető el.

Megjelent a Kft. Hozd magad körforgásba! Útmutató kkv-k részére a körforgásos gazdaságról című kiadványa, amely ide kattitva érhető el.

A kiadvány rövidített verziója ide kattintva érhető el.