Idén a rekord meleg őszelőnek köszönhetően csak az elmúlt hetekben kezdtek kiszínesedni erdeink. Október második fele ezúttal is remek lehetőségeket kínál a túrázásra, a hazánk közel 10%-ára kiterjedő natúrparki tájainkon is. A nemzetközi szinten meghirdetett tájnap csak az apropót adja, hogy kimozduljunk e hét végén is.

A táj nemzetközi napját (European Landscape Day of the Council of Europe) az Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében kezdeményezte az Európa Tanács 2017-ben. Időpontja minden év október 20-a, a tájegyezmény aláírásnak évfordulója. Hazai natúrparkjaink már abban az évben elindították „Tájnapi tájséták natúrparkjainkban” című rendezvénysorozatukat, s hirdetnek meg azóta is minden évben változatos terepi programokat az évszaknak is köszönhetően varázslatos színekben pompázó natúrparki tájak megismerésére.

Sokszínű natúrparki tájaink számtalan jelentős természeti és kulturális értéket rejtenek. Ezek megőrzése, az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében natúrparki közösségeink már több mint két évtizede tevékenykednek. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik. Immáron tizenhét, névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk van. A 330 natúrparki település közigazgatási területe az ország területének 9,8%-ára terjed ki.

Natúrparki közösségeink rendszeresen szerveznek tájsétákat táji örökségünk megismertetése érdekében. Az év hátralévő részében is számos túrához csatlakozhatnak a természeti élményekre nyitott érdeklődők.

Tájnapi programok a natúrparkokban:

Írottkő Natúrpark - Saint-Germain kereszt

Hét Patak Gyöngye Natúrpark – Családi nap

Pannontáj-Sokoró Natúrpark – Baráti Borzongás

VII. Kísértetjárta túra a vörös barátok nyomában

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása