VÁLTOZÓ VILÁGUNK KIHÍVÁSAI

Klímaváltozás – élelmiszerbiztonság – inváziós fajok

A kiállítás a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében jött létre. Világunk ugrásszerű fejlődése, globalizációja változásokkal járt és jár együtt, amelyek hatással vannak mindennapi életünkre, egészségünkre, környezetünkre, természeti értékeinkre és gazdaságunkra egyaránt – egyre fokozódó mértékben veszélyeztetve ezeket. A kiállítás három olyan fő veszélyforrás és egyben kihívás köré csoportosul, amelyek a klímaváltozással, az élelmiszerbiztonsággal és az idegenhonos inváziós fajok terjedésével függnek össze.

Többek között megtudhatjuk, milyen hőmérsékletre, mennyi csapadékra számíthatunk a jövőben, hogy valóban eltűnnek-e az évszakok, milyen új kórokozók jelenhetnek meg, meddig hatnak még a ma használt antibiotikumok, honnan és hogyan érkeznek hozzánk az idegenhonos inváziós fajok, valamint mi a „baj” velük.

Azt is megtudhatjuk, milyen védekezési lehetőségek állnak rendelkezésünkre: hogyan előzzük meg az erdőtüzeket, hogyan csökkentsük az élelmiszerpazarlást, vagy mit tegyünk az idegenhonos inváziós növény- és állatfajok terjedése ellen – hiszen mindannyian hozzájárulhatunk a küzdelemhez.

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkájának fókuszában – az Agrárminisztérium száz százalékos tulajdonában működő Kft.-ként – az ökocímke tanúsítás, a környezetvédelem, a természetmegőrzés, valamint az agrárszakképzés állnak. Feladataihoz kapcsolódóan számos hazai és nemzetközi projektben működik közre, amelyek sorából kiemelkednek a HungAIRy és a Grassland-HU LIFE integrált projektek, amelyekben koordináló kedvezményezettként vesz részt.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a magyar agrárium tudásbázisaként őrzője a mezőgazdaságunkhoz és természeti környezetünkhöz kapcsolódó tárgyi és ismeretanyagnak. Ennek feldolgozásával, értelmezésével és közreadásával segíti a fenntartható mezőgazdasági fejlődés, az élelmiszerbiztonság, a környezettudatos életmód és az egészséges táplálkozás népszerűsítését. Az intézmény várja a magyar agrármúlt és -jelen iránt érdeklődő nagyközönséget, segíti az agrárszakemberek munkáját, kutatásait.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felügyeli hazánkban a teljes élelmiszerlánc-biztonságot, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen, emellett szemléletformáló tevékenységet végez.

Országos Meteorológiai Szolgálat

A 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat alapfeladata a meteorológiai és levegőkörnyezeti mérések végzése, a mért adatok feldolgozása, a különböző időtávra szóló meteorológiai előrejelzések készítése, hazánk éghajlati viszonyainak feltérképezése és az éghajlatban várható változások elemzése.