Az Európai Unió LIFE programjában megvalósuló projekt célja, hogy mintaprojekt szerűen lehetőséget biztosítson szervezetek számára saját karbonlábnyomuk kiszámítására.

A francia projektvezető partner (ADEME) évekkel ezelőtt kialakított egy karbonlábnyom-számítási módszert (Bilan-Carbon), amely a létező szabványokkal (ISO14064) és a GHG Protocol-lal kompatibilis, kifejezetten szervezetek számára kialakított metódus. A projekt során legalább ötven különböző szervezet a francia számítási módszer alapján kiszámolja saját karbonlábnyomát, továbbá csökkentési terveket határoz meg.

A projekt első felében kialakítják az informatikai hátteret, majd pedig létrehoznak egy nemzeti adatbázis, amely a szükséges adatokat tartalmazza a számításhoz. A számítási módszer vázát az adatbázis alkotja, amely legalább 300 emissziós faktort határoz meg, amelyből mintegy 150 közös, további mintegy 150 ország-specifikus lesz. Az adatbázisok lehetőséget biztosítanak, hogy a különböző szervezetek saját tevékenységeiket azonosítva, számszerűsítve, szén-dioxid egyenértékben képesek legyenek meghatározni saját kibocsátásukat.

A projekt kiemelt célja azon túl, hogy mintaprojekt szerűen lehetőséget biztosítson szervezetek számára karbonlábnyom-számítására és ország-specifikus emissziós faktor adatbázisok létrehozására, hogy elérje a döntéshozókat, akik lehetőség szerint integrálják a hazai szabályozási, jogszabályi környezetbe, valamilyen támogatandó intézkedésbe.
 

 
A projekt hivatalos oldala ide kattintva érhető el.