A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége a Kislépték Egyesülettel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen rendezi meg a Fókuszban a vidék című szakmai rendezvénysorozatát a fejlődő értékláncok gyakorlati tapasztalatiról, részletes tájékoztatást nyújtva a hazai és külföldi jó példákon keresztül.
A rendezvények célja, hogy részletes tájékoztatást nyújtson a megjelent Rövid Ellátási Láncok fejlesztésének támogatása című pályázat aktuális helyzetéről, valamint bemutassa a kistermelői élelmiszer-előállítás gyakorlati tudnivalóit, részletezve a higiénia, a jelölés, az értékesítés és a marketing tevékenységek fontosságát a kisléptékű élelmiszer-előállítók körében.
A tájékoztatás célja, hogy a kérelmek beadásával elindult sikeres pályázás megteremtse a termelők közös és közvetlen piacra jutását, segítse közvetlenül a helyi éttermekbe történő beszállítását, valamint a fogyasztók részére a bizalmon alapuló hazai rövid élelmiszerellátás biztosítását. Az előállítás és az értékesítés feltételeit érintő informatív előadások segítik a kistermelők tájékoztatását és a felhívja a figyelmet a jogszabály gyakorlati ismereteire és változásaira.
A sajtónyilvános rendezvények látogatása ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A rendezvénysorozat állomásai
Nagytarcsa, 2025. június 20. 09:30–15:30
A meghívó és a regisztrációs felület ide kattintva érhető el.
Kőröshegy, 2025. június 24. 09:30–15:30
A meghívó és a regisztrációs felület ide kattintva érhető el.
Tényő, 2025. július 1. 09:30–15:30
A meghívó és a regisztrációs felület ide kattintva érhető el.
A rendezvénysorozat minden állomásának programját a helyi igényeknek, sajátosságoknak megfelelően állították össze a szervezők.
Az első helyszínén, Nagytarcsán teret adnak a Versenyképes Járások Program bemutatására, amelynek célja, hogy forrást biztosítson a térségi szinten jelentőséggel bíró fejlesztési és üzemeltetési kérdések megoldására. A program több település együttműködésén alapul és a járási lakosság minél nagyobb hányadát kedvezményezik.
A második helyszínen, Kőröshegyen a vendéglátásé lesz a főszerep, azaz, hogy hogyan találják meg a helyi éttermek a helyi termékeket előállító termelőket és miért fontos a hazai alapanyagok minél nagyobb arányú alkalmazása a helyi éttermekben. Az előadók bemutatják a hazai gazdaság támogatási rendszerét, hogy miként érhető el a legjobb minőség, és hogyan lehet biztosítani a garantált frissességet. Ezekre és egyéb kérdésekre irányítja rá a figyelmet a kerekasztalbeszélgetés is, hogy a helyben termelt alapanyag becsatornázása, a fenntartható élet, mint jövőkép fontossága és az étkezési kultúra fejlődése, népszerűsítése hogyan járul hozzá a hazai gasztronómia térhódításához.
A harmadik helyszínen, az 5000-es lélekszám alatti Tényőn bemutatják a Magyar Falu Program kiírásait. A program olyan fejlesztések megvalósítását segíti, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára a kistelepüléseket. A program célja a kistelepülések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása. A tájékoztatás kitér arra is, hogy mely pályázatok vonatkoznak az egyéni vállalkozókra, szövetkezetekre, egyesületekre, alapítványokra, gazdasági társaságokra, és melyek a települési önkormányzatokra.
Az előadásokat követően bemutatkoznak a termelők: a gazdálkodók és kézművesek friss zöldséggel és gyümölccsel, házi készítésű hús- és pékárukkal, kézműves termékekkel várják az érdeklődő vásárlókat.
A szervezők az eseményekre elsősorban a térségi termelőket, piacszervezőket, vidékfejlesztőket, helyi vállalkozókat, civil szervezetek és önkormányzatok képviselőit várják!
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., Kislépték Egyesület, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara