A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2019 novemberében egynapos szaktanári továbbképzéseket szervezett a különböző szakmacsoportok szaktanárai részére. A továbbképzéseken új, illetve újszerű termelési technológiák elméleti és gyakorlati bemutatóin ismerkedhettek meg az érdeklődők az egyes szakterületek helyzetével, lehetőségeivel és új kutatási eredményeivel.
A résztvevők a gyakorlatban is megismerhették az informatikai újításokat, mint az erdőgazdálkodásban használt hazai fejlesztésű ESZR szoftvert, és a hozzá kapcsolódó terepi adatkezelést támogató alkalmazásokat; vagy a földmérés és térinformatikában alkalmazott CAD szoftvereket, felhasználói felületeket, adatbázisokat.
 
Találkozhattak a szántóföldi növénytermesztésben a népességnövekedés fokozódó élelmiszerigényére, és a klímaváltozás hatásaira, különösen az egyre szélsőségesebb hazai csapadékeloszlási körülményekre lehetséges megoldást kínáló minimális talajművelés és notill technológiák alkalmazásával; betekinthettek egy kertészeti termesztő telep működésébe és korszerűsítési terveibe; illetve láthatták a napjainkban keletkező nagymennyiségű hulladék kezelésének, ártalmatlanításának és újrahasznosításának lehetőségeit egy hulladékhasznosító mű megtekintése során.
 
Hallhattak az afrikai sertéspestis fertőzés kórokairól, gazdasági jelentőségéről, vadgazdálkodási vonatkozásairól és a terjedés akadályozására hozott járványügyi intézkedésekről.
 
Információkat kaptak az állattenyésztés aktuális kutatási területeiről, mint a gazdasági haszonállatok takarmányozása, a precíziós döntéstámogató rendszerek állattenyésztésben való alkalmazhatósága, vagy a stratégiai géntartalékok.
 
A „Termőföldtől az asztalig” nyomon követési rendszerben az élelmiszerhigiénia, élelmiszerbiztonság, élelmiszerhulladék-megelőzés, élelmiszerjelölés fontosságára hívták fel az előadók a figyelmet, illetve az új élelmiszerek (novel food), azaz az Európai Unióban fogyasztási hagyománnyal nem rendelkező élelmiszerek forgalomba hozatalának szabályozásáról is ejtettek néhány szót.
 
A továbbképzéseken elhangzott előadások anyagai (folyamatosan bővül):
 
Földmérés, térképészet, térinformatika szakmacsoport:
2019. november 6.-7. Békéscsaba
 
Élelmiszeripar szakmacsoport:
2019. november 20. Budapest
 
 
 
 
 
 
Általános mezőgazdaság szakmacsoport:
2019. november 11. Zagyvaszántó
 
 
 
 
Állattenyésztés szakmacsoport:
2019. november 13. Herceghalom
 
 
 
 
 
 
Kertészet szakmacsoport:
2019. november 05. Budapest
 
Mezőgazdasági gépészet szakmacsoport:
 
 
 
 
 
 

Cikk megosztása