GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
 
A pályázatbenyújtással, a környezeti ökocímkézett termékek árával és jelenlétével a fogyasztói árukínálatban számos kérdés feltevődik az érdeklődőkben. A leggyakrabban előforduló kérdésekre az alábbiakban igyekszünk választ adni.
 
Az Európai Unión belül mindenütt elfogadják az ökocímke minősítést?
Válasz: Az EU ökocímkés termékminősítést elég egy tagállamban megkérni, a többiben az eredeti ökocímkével és regisztrációs számmal lehet forgalmazni a termékeket és szolgáltatásokat.
 
Hogyan lehet felismerni a minősített termékeket?
Válasz: A minősített termékeken vagy a csomagoláson kell keresni az ökocímkéket. Ilyen ökocímke lehet a magyar nemzeti "Környezetbarát Termék” védjegy,az Európai Unió ökocímkéje, az északi "Nordic Swan", a német "Kék Angyal", de az osztrák, francia nemzeti címkék is. A címkék mellett feltüntetik az adott termék regisztrációs számát, sok esetben pedig további szöveges információt arról, hogy milyen környezeti előnyökkel is bír az adott termék. A feltüntetett regisztrációs számok alapján a termékek visszakereshetők, beazonosíthatóak a gyártók.
 
Hol találhatom meg a minősített termékeket?
Válasz: A magyar 'környezetbarát' minősítésű termékek és gyártóik/forgalmazóik listája megtalálható a honlapunkon. Az uniós ökocímke használati jogát elnyert termékek, illetve azok gyártóinak és forgalmazóinak listája az ECAT online termékkatalógusban található, amely nyilvánosan hozzáférhető az uniós ökocímke honlapján.
 
Mi a célja a környezeti címkézésnek?
Válasz: A környezeti címkézés (környezetbarát minősítés és tanúsítás) célja a környezet iránti felelősségtudat erősítése, a gyártók, forgalmazók ösztönzése a környezeti szempontból kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező termékek és eljárások bevezetésére, illetve a fogyasztók tájékoztatása a minősített termékekről és szolgáltatásokról. Az életútelemzésen alapuló minősítő-tanúsító rendszer bevezetésével megszűnt a lehetősége a terméken, termékismertetőben, reklámban megjelenő önkényes tájékoztatásnak és kiküszöbölhetők a környezeti tulajdonságokkal kapcsolatos eddigi bizonytalanságok, félreértések.
 
Hogyan ellenőrzik a védjegy használatát?
Válasz: A védjegyhasználatot/ökocímkét elnyert termékek használatának feltételeiről a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szerződést köt a nyertes Pályázóval. A szerződés 1 – 5 évig, legfeljebb a minősítési feltételrendszer érvényességének idejéig tart. A szerződés rögzíti a védjegy/ökocímke ellenőrzését is.
 
A pályázatbenyújtástól általában támogatást, pénzt várnak a vállalkozók, a cégeknek a Társaságnál fizetni kell?
Válasz: A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft-nél benyújtható pályázat esetében pályázati díjat kell a cégeknek fizetnie, hiszen ebben az esetben az ökocímke használatára vonatkozó jogot kívánják megszerezni. Erre akár, mint szükséges rosszra tekintenek az érdeklődők, holott ez egy pénzügyi beruházás. A védjegyminősítés átadásakor, az ökocímke használati jog elnyerésekor oldódnak fel ezek a nehézségek. Amikor már profitja is keletkezik a cégnek, rádöbben, hogy jó a befektetése, gazdasági előnyre tett szert, védjegyezett terméke jól eladható az egyre bővülő piacokon. Természetesen az ökocímke használati jogra nemcsak közvetlen
 
A környezetbarát termékek drágábbak?
Válasz: Ha mérlegeljük a környezetbarát termékek és szolgáltatások adta előnyöket és a járulékos költségek csökkenését, rájövünk, hogy a környezetkímélő termékek hosszú távon gazdaságosabbak az „átlagos” termékeknél. Ami drága, az az egészségünk. Az egészségünk a legdrágább kincs, megőrzésére ezért időben gondot kell fordítanunk. A gyógyszerek jóval többe kerülnek, persze erre többnyire akkor döbbenünk rá, amikor már problémák adódnak az egészségünkkel. A környezetbarát termékek kíméletesek, nem károsítják a szervezetünket, ha ilyen termékeket vásárolunk, már tettünk is egy lépést saját magunk és gyermekeink egészségének védelme, a környezetünk megóvása érdekében. Legyen a változások katalizátora!
 
Kevés a minősített ökocímkés termék?
Válasz: Azt szokták mondani, hogy aki keres, az talál. Legyünk környezettudatos vásárlók és ne hagyjuk, hogy csak a reklámok befolyásoljanak bennünket vásárlási szokásainkban. Keressük a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. környezetbarát minősítéseit a termékeken, és ajánljuk azokat másoknak is. Egy múlt év szeptemberi adat szerint - Európa-szerte - már közel 54115 termék kapta meg az uniós virág jelzésű minősítést, ami jól mutatja a minősítési tendencia növekedését. Kérdezzünk rá bátran a kereskedőnkre, hogy hol tartják az ökocímkés termékeket, milyet ajánl. A vásárlói jelzések fontos indikátorai a kínálat megváltoztatásának, amelyek révén már rövid távon kedvező változás érhető el.
 
Terméket fejlesztettem és szeretném, ha ökocímke minősítéssel vezethetném be a piacra. Kerestem, de nem találtam olyan feltételrendszert, amelyre megfeleltethető lenne. Hogyan szerezhetem meg mégis a minősítést?
Válasz: Amennyiben egy adott termékre nincs, vagy nincs érvényben lévő, pályázható feltételrendszer, akkor lehetőség van annak kidolgoztatására a nemzeti rendszerben. Ebben az esetben a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. címére kell beküldeni az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot, amelynek röviden az alábbiakat kell tartalmaznia:
1.) az adott termék leírását, jellemzőit,
2.) a piacon jelenleg elérhető hasonló termékeket,
3.) össze kell foglalni azokat a jellemzőket, amelyek alapján kimutathatók a más termékhez viszonyított környezeti előnyei.
Termékcsoport fejlesztési javaslatra további tájékoztatót <<itt>> talál.
 
További kérdését kérjük, küldje a következő e-mail címre: [email protected]